Arborele de cafea

17072009016

Arborele de Cafea

Arborele (sau arbustul) de cafea (Coffea arabica) este un membru al familiei Rubiacee (genus coffea) ; in general, acesta nu creste decat in regiunile tropicale si subtropicale, cu ploi abundente, zona principala de cultura fiind situata intre 22 si 24° latitudine nordica si sudica (de o parte si de alta a ecuatorului). Acest arbust creste la altitudini care se situeaza intre 200 si 1200 m. Arborele de cafea se cultiva totusi si in zonele mai inalte (2000 m), cafeaua recoltata aici fiind denumita “High Grown” (cafea de altitudine), a carei calitate este foarte buna, cu aroma puternica si extrem de apreciata de cultivatori.

Genul Coffea cuprinde circa 60 specii din care cea mai importanta din punct de vedere economic dar care este crescuta si ca planta de interior este Coffea arabica.
Arborele de cafea (Coffea arabica) este un arbore tropical cu frunzis persistent originar din zona tropicala a Africii, Madagascar si insulele Oceanului Indian.

Arborele de cafea din specia Arabica poate atinge la varsta de 6 ani o inaltime de circa 5 – 6 m, iar cel din specia Robusta ajunge pana la 10 – 15 m inaltime. Totusi, culturile se mentin prin taieri la o inaltime de 2,5 – 3 m, pentru cresterea randamentului in fructe si usurarea culesului. Ca planta de interior inaltimea poate fi de 1,5 – 2,5m. Arborele de cafea pretinde o temperatura medie de circa 18 – 22°C, cele inferioare temperaturii de 11°C putand avea un efect negativ asupra recoltelor.

Cultura arborelui de cafea impune un efort destul de indelungat, de la semanatul in pepiniere, la repicatul plantelor si apoi la sadirea acestora in plantatii, cand ating inaltimea minima de 30 – 50 cm.

Arabica infloreste in mod curent in al treilea an de la plantare. De regula, primele recolte se obtin incepand cu anul al patrulea sau chiar cu al cincilea, cand plantatiile pot fi considerate “pe rod” si randamentul poate varia astfel: pentru specia Arabica – de la 400 la 2000 g de fructe pe arbust. Un arbore de cafea tanar poate furniza la recoltare pana la 2,5 kg de “cirese”, fructe din care se pot obtine, dupa prelucrare, circa 500 g boabe de cafea curate sau 400 g cafea prajita.

Arborele de cafea se dezvolta normal, in soluri bine lucrate, aerisite si bine tratate cu diverse ingrasaminte artificiale, in zonele tropicale plantele tinere trebuie protejate de vanturi si ploi, si din acest motiv se aplica culturi intercalate cu banani, porumb si ricin. Aceste plante le ofera, pe langa protectie la intemperii, si umbra de care au nevoie in zilele cand soarele este prea torid. In regiunile subtropicale, in care conditiile climaterice sunt mai blande, plantatiile de cafea se fac sub cer deschis.

Frunzele

CoffeeArborele de cafea, tot timpul verde, are de obicei forma unui con, cu ramuri flexibile si radacini superficiale. Frunzele au forma ascutit ovala, sunt de culoare verde inchis si au marginea ondulata.– lucioase si ating o lungime de maximum 20 cm, asemanatoare cu cele de laur, dispuse opus doua cate doua, de-a lungul ramurilor, in functie de altitudine si climat, arborele de cafea este in masura sa infloreasca (la fel ca si portocalul) tot timpul anului, infloritul principal se desfasoara pe o perioada de mai multe luni, desi florile sale se ofilesc deja dupa cateva ore.

flowersFlorile sunt albe, cresc sub forma de ciorchine si emana un miros puternic, asemanator celui de iasomie sau de portocal, iar perioada de inflorire variaza de la o zona la alta . Ceea ce este caracteristic la arborele de cafea este faptul ca in toate sezoanele se gasesc in acelasi arbore ramuri cu flori, cu fructe verzi, in parg sau coapte, culoarea acestora trecand de la verde, la galben, apoi la rosu deschis si in sfarsit la rosu-purpuriu, cand fructele ajung la maturitate completa. Florile au forma stelata si apar la baza frunzelor. Arborele de cafea infloreste pe la mijlocul verii, florile sunt albe si intens parfumate. Din aceste flori apar fructele, care sunt bace de marimea unor cirese.

Fructele

coffee_plant_CUCa aspect exterior, fructele de cafea se aseamana cu ciresele si contin circa 68% pulpa, 6% tegument si circa 26% bob curat. Din punct de vedere botanic, fructul arborelui de cafea este o drupa falsa, acoperita de un tegument membranos, care isi schimba culoarea de la verde la rosu-purpuriu, in functie de stadiul de dezvoltare a fructului.

Fructele ajung la maturitate in 7 – 9 luni culoarea lor fiind rosu stacojiu. Bacele contin de regula doua seminte (boabe de cafea). Concentratia in cofeina este de 0,8 – 1,4%.

Sub acest invelis se gaseste o pulpa carnoasa, in interiorul careia se afla bobul de cafea. Acesta este format din doua parti aplatizate pe o parte si despartite de o adancitura longitudinala. Bobul de cafea este de culoare verde in interior, acoperit de o pelicula subtire argintie, peste care se afla un invelis pergamentos de culoare galbena spre bruna.

Exista insa fructe in interiorul carora se gaseste un singur bob de cafea de forma rotunda si care este denumit de cultivatori Caracoli. Aceste boabe de cafea provin din fructele arbustilor de cafea imbatraniti, care cresc pe ramurile lor exterioare. Caracteristic acestor boabe este faptul ca aroma lor este mai pronuntata decat a celor de forma normala, motiv pentru care boabele de cafea Caracoli sunt atent selectionate de cultivatori si mult apreciate pentru aroma si savoarea lor.

Ingrijire
coffee_plant_forblogPlanta se tine la lumina dar nu in soare direct. Numai spatiile cu lumina intensa si soare de dimineata, sunt prielnice cultivarii Arborelui de cafea . Pozitionarea ghiveciului in fata unei ferestre cu orientare estica poate fi considerata ideala, pe cand o locatie cu soare dupa amiaza, va arde planta si o va omori.

Primavara pana toamna trebuie udata din abundenta dar apa nu trebuie sa balteasc. In aceasta perioada trebuie sa i se administreze ingraseminte o data sau de doua ori pe luna functie de marimea plantei.
La jumatatea primaverii daca radacinile nu mai au loc in vas, arborele de cafea se transplanteaza. Deoarece au radacini pivotante se folosesc ghivece inalte si cu 2 – 3cm mai mari decat cel vechi.
Tot in aceasta perioada trebuie sa scurtati ramurile, daca planta ocupa prea mult spatiu sau daca perioada de activitate vegetala intarzie sa debuteze. Asezati planta la lumina buna, dar nu direct la soare: frunzele pot suferi arsuri, iar umbra excesiva deprima activitatea vegetala.
In perioada rece a anului plantei i se va asigura o temperatura de 13 – 18 grade C, se reduce udatul si nu se fertilizeaza

In acest anotimp, udati planta abundent si cu regularitate, evitand insa stagnarea apei. Vara stropiti-o si adaugati ingrasaminte in functie de varsta plantei: daca este tanara, adaugati putin ingrasamant, diluat cu apa cu care o udati; daca este adulta, folositi o solutie mai concentrata in fiecare saptamana, pe toata durata verii.

coffeeplantToamna si iarna, udati arbustul doar atat cat sa mentineti compostul umed si tineti planta la o temperatura constanta de 18 grade Celsius sau, in orice caz, nu mai mica de 13 grade Celsius. Nu rezista la frig, dar nici la caldura exagerata, temperaturile ideale situandu-se intre 16 si 24 grade Celsius. Iarna trebuie tinuta in stare de semi-repaus, intr-un loc cu lumina directa si cu temperaturi de 12-16 grade Celsius. La temperaturi mai joase de 8 grade, planta intra in regres si in scurt timp moare.

Pamantul trebuie udat cu foarte mare atentie, astfel incat sa nu fie lasat sa se usuce complet niciodata, dar nici sa fie mocirlos. Excesul de apa la radacini este la fel de periculos ca si uscaciunea.

O necesitate stringenta a Arborelui de cafea, in privinta careia nu va face deloc concesii, este umiditatea atmosferica ridicata. Pentru a-i asigura acest factor, pulverizati-i cat mai des frunzele, chiar zilnic, si asezati ghiveciul pe o tavita cu pietris mentinut mereu ud. Aerul uscat va afecta in mod neplacut aspectul frunzelor, brunificandu-le si uscandu-le de la margini catre interior.

Coffee PlantFiind utilizat mai ales ca arbust ornamental prin frunzis, este lesne de inteles ca va aprecia un ingrasamant lichid pentru plante verzi. Aplicati-l in apa de udare, numai in doze slabe, din aprilie pana in septembrie, la interval de doua saptamani.

Trucuri si sfaturi speciale: Asigurati-i lumina dimineata si feriti-o de razele arzatoare ale soarelui de vara. Pulverizati-i foarte des frunzisul, daca temperaturile depasesc 22 grade Celsius. Iarna reduceti udarea, asigurati-i o temperatura constanta de aproximativ 15 grade Celsius si feriti-o de curenti reci de aer.

 

One Response to Arborele de cafea

  1. maryanne says:

    klumea !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s